Wanneer je als vrouw flink onderhandelt, is dat geen garantie dat je krijgt wat je vraagt. Maar als je er niet om vraagt, zul je waarschijnlijk al helemaal niet krijgen wat je verdient. Daarom is het belangrijk wel voor jezelf op te komen. Wees je bewust van de vooroordelen over vrouwen die voor zichzelf opkomen. Herken ze, maar laat ze je niet tegenhouden.

Het is opmerkelijk dat vrouwen een beter resultaat halen wanneer zij voor anderen onderhandelen. Vrouwen zijn goede onderhandelaars wanneer ze worden geconfronteerd met onrecht of wanneer ze het voor anderen opnemen. Dat past binnen wat wij ‘typisch’ vrouwelijk vinden, waardoor vrouwen zich in zo’n situatie minder geremd voelen om te onderhandelen.

Denk niet dat hard werk automatisch beloond wordt. Neem geen genoegen met alleen maar complimenten. Complimenten zijn fijn, maar geen alternatief voor een eerlijk loon. Wanneer je gaat onderhandelen, gebruik dan deze tips. Meer tips vind je in ons werkboek.

 

Voorbereiding

  •  Doe de weet-wat-je-waard-bent test van WOMEN Inc, de salarischeck van Loonwijzer of het salariskompas van Jobat om er achter te komen wat collega’s binnen jouw vakgebied verdienen. Vergeet niet om ook te kijken naar wat mannen verdienen die jouw baan uitvoeren. Dan kun je voor jezelf een richtbedrag vaststellen.

  • Maak een lijstje met je sterke eigenschappen, wat je bereikt hebt en de concrete resultaten die je al behaalde. Zorg dat je daar getallen bij kunt noemen. Laat zien dat je weet wie je bent, wat je te bieden hebt en wat je nodig hebt om in deze functie te slagen.

  • Spaar complimenten. Leg zelf een dossier aan van alles wat je hebt bereikt en een mapje met de e-mails waarin anderen je complimenten geven. Hiermee kun je argumenten onderbouwen. Bovendien werk je zo ook aan je zelfvertrouwen. Vrouwen hebben vaak de neiging om dat waar ze goed in zijn als heel gewoon te beschouwen en zich alleen te richten op de dingen waar ze nog niet goed in zijn.

  • Wil je flexibele werkuren of een bepaald salaris? Een bepaald budget of iemand in jouw team die je ergens bij ondersteunt? Schrijf je doelen op. Zo vergeet je ze niet tijdens de onderhandeling en heb je een handvat om het gesprek de goede kant op te sturen.

  • Doorbreek het taboe en vraag wat jouw collega’s met vergelijkbaar werk verdienen.

 

Tijdens het gesprek

  • Kies de juiste timing. Op een rustig moment en tijdens een aparte afspraak onderhandelen, werkt beter dan tijdens een hectische periode of tussen neus en lippen door. Het helpt ook om in een een-op-eengesprek te onderhandelen, zodat een meerderheid je niet overstemt.

  • Ook je lichaamstaal en -houding hebben invloed op hoe je overkomt bij de ander. Hoe sterker je uitstraling, hoe serieuzer je overkomt. Blijf rustig en praat in korte zinnen. Stapel geen argumenten op. Reageer niet verongelijkt, maar hou het zakelijk.

  • Leg de lat hoog. Vraag tien tot vijftien procent meer dan dat je eigenlijk wilt krijgen. Zo blijft er onderhandelingsruimte over en wie weet krijg je zelfs meer dan gehoopt.

  • Zeg niet te snel ja. Accepteer niet meteen het eerste bod. Er is vrijwel altijd onderhandelingsruimte. De andere partij verwacht dat je gaat onderhandelen. Hou daar rekening mee in het eerste bod.

  • ‘Nee’ is niet het einde is van de onderhandeling, maar juist het begin.

  • Bereid je voor op alle ‘nee’s’ die je kan krijgen en bedenk per ‘nee’ steeds een argument waarom je het daar niet mee eens bent. Kom niet met al je argumenten in een keer, maar kom elke keer terug in het spel met een nieuw argument.

 

Na afloop

  • Wanneer er tijdens het gesprek geen afspraak gemaakt wordt, maar jouw werkgever nog moet overleggen, kun je ervoor kiezen om na het gesprek een bedankmail te sturen. Hierin kun je jouw argumenten nog eens op een rij zetten en vertellen waarom je vindt dat je dat salaris verdient.

  • Zijn jullie wel tot een afspraak gekomen? Leg gemaakte afspraken meteen zorgvuldig vast zodat beide partijen het eens zijn over wat er is afgesproken.

  • Is er toegezegd dat er nu nog geen loonsverhoging in zit, maar dat je er op een later moment wel voor in aanmerking komt, zet ook dat dan op papier. Dat is ook heel belangrijk omdat je leidinggevende kan vertrekken en dan heb je de toezegging in ieder geval op schrift staan.